Blogi

Tulevaisuuden suunta on valinta

Näin vaalien alla nostetaan tunteita nostattavia teemoja ärhäkästi esiin. On oikein, että haastetaan, pohditaan ja keskustellaan. Me suomalaiset olemme taitavia huomaamaan epäkohdat. Alkaneen vaalikevään keskustelujen valossa tuntuukin, että moni asia on aivan pielessä.

Epäkohtiin puuttuminen on hyvinvointiyhteiskunnan kehityksen kannalta elintärkeää, mutta johtaa samalla usein liioiteltuun synkistelyyn. Kaiken keskellä elämme monella kansainvälisellä mittarilla maailman vakaimmassa, vapaimmassa ja onnellisimmassa maassa. Olemme maailman luotettavin kansa, jonka osaamista ja sinnikkyyttä arvostetaan kansainvälisesti.

Tilanteeseen ei toki saa tuudittautua, eikä se lohduta arjen ongelmissa. Se antaa silti hyvän muistutuksen siitä, ettei kaikki ole kansainvälisessä isossa kuvassa niin huonosti kuin joskus yksittäisten raskaiden haasteiden ympärillä tuntuu.

Nykypäivän viestintä on nopeaa ja pikaisesti reagoivaa, kun taas vastuullinen politiikka vie perusteellisen vaikutustenarvioinnin ja asiantuntijatyön vuoksi aikaa. Poukkoilevalla politiikalla ei saada aikaiseksi pysyvästi kestäviä ratkaisuja.

Ikärakenteen muuttuessa, työelämän murroksessa ja ilmastonmuutoksen myötä kohdataan parhaillaan ihmiskunnan selviämisen kannalta perustavanlaatuisia haasteita.

Asioiden muuttuessa uutta lainsäädäntöä tehdään ja olemassa olevaa päivitetään. Hyvä päätöksentekijä osaa muuttaa mielipidettään uuden ja parhaan saatavilla olevan tiedon valossa. Nyt tarvitaan rohkeaa ihmisten hyvinvoinnista huolehtivaa sekä ympäristön ja talouden kannalta kestävää päätöksentekoa. Jostain on lähdettävä rakentamaan, että eteenpäin päästään.

Olemme maailman luotettavin kansa, jonka osaamista ja sinnikkyyttä arvostetaan kansainvälisesti.

Työssäni Euroopan parlamentissa näen, miten huolestuttavaa demokraattisista oikeusvaltioperiaatteista lipsumista tapahtuu jäsenmaista jo esimerkiksi Puolassa ja Unkarissa. Populismi kukoistaa, lehdistö on valtaapitävien hallussa eikä yksittäinen ihminen voi erottaa totuutta valeuutisista.

Sivistyksestä, toisten arvostamisesta, kulttuurin merkityksestä ja yhteisistä arvoista puhutaan usein vasta silloin kun on jo myöhäistä. Historialla on tapana toistaa itseään, vaikka meillä Suomessa ja Keski-Suomessa tämä juuri nyt kaukaiselta tuntuisikin.

Meillä on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa omaan suuntaamme osaamisella, avoimella keskustelulla, toisten kunnioituksella. Keskustelussa on tärkeä keskittyä tarjoamaan ratkaisuja syyttelyn ja nokittelun sijaan.

Keksisuomalaisena perheenäitinä ja politiikan ytimissä työtä tekevänä uskon edelleen suomalaisten vahvaan neuvottelukykyyn ja toisten ihmisten näkemysten kohteliaaseen kohtaamiseen.

Demokratiaan kuuluu, että politiikassa oma kanta harvoin menee sellaisenaan läpi. Lainsäädäntötyössä voi päättää olla joko yksin oikeassa tai osata neuvotella laadukkaita kompromisseja. Eri näkökulmia saa ja pitääkin olla. Avoin keskustelu ja kulttuuri ovat tärkeä vastavoima ääriliikkeille.

Suomella on mahdollisuus toimia suunnannäyttäjänä ja ratkaisujen tuottajana kansainvälisten haasteiden edessä. Maltilla ja ratkaisukeskeisyydellä haasteista saadaan tulevaisuuden mahdollisuuksia. Päättäväisyyttä ja katsetta eteenpäin se vaatii.

Julkaistu Keski-Suomen kokoomuksen piirijulkaisu Uusi Aallossa 22.2.2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *