Janiika

Olen Janiika Vilkuna. Sydämessäni sykkii vahva keskisuomalainen kulttuuri ja osaamisessani näkyy kansainvälinen kokemus. Työni europarlamentaarikon avustajana ja viestintäkoordinaattorina antaa vankan perustan päätöksentekoon. Perheeni koostuu aviomiehestäni, kahdesta lapsestamme ja kahdesta koirastamme.

Toimin viidettä vuotta europarlamentaarikko Henna Virkkusen avustajana ja viestintäkoordinaattorina. Työssä olen päässyt lainsäädäntö- ja päätöksentekotyön ytimeen jyväskyläläisten, keskisuomalaisten ja suomalaisten edunvalvonnassa. Työ kansainvälisessä tiimissä on tuonut tutuksi EU:n ja Suomen päätöksentekoa sekä laajat asiantuntijaverkostot. Se on vahvistanut tahtoani lähteä vaikuttamaan jyväskyläläisten yhteisiin asioihin ja antanut vahvat valmiudet vaikutustyöhön.

Opinnot

Lukion jälkeen tein opintoja Jyväskylän avoimessa yliopistossa pohtiessani tulevien korkeakouluopintojen suuntaa. Pääsin tuolloin puoleksi vuodeksi töihin YLE Radio Keski-Suomeen. Toimittajakokemus vahvisti haluani lukea viestintää ja vaikuttaa osaltani yhteiskunnalliseen keskusteluun. Samaan aikaan tapasin puolisoni ja asetuimme asumaan yhteiseen asuntoon.

Pääsin opiskelemaan Jyväskylän yliopiston viestintätieteiden laitokselle. Opiskelin pääaineena viestintää ja sivuainekokonaisuudet tein journalistiikasta, yhteisöviestinnästä, kulttuurienvälisestä viestinnästä, taloustieteistä ja valtio-opista. Täydensin opintojani puolen vuoden Erasmus-opinnoilla Walesissa Cardiffin yliopistossa.

Työelämä & perhe

Työllistyin Jyväskylän yliopiston viestintäyksikköön tiedottajan tehtävään maisteriopintojeni viimeisessä vaiheessa. Tehtävät antoivat kokemusta viestinnän ja markkinoinnin kokonaisvaltaisuudesta suuressa organisaatiossa. Tämän jälkeen hakeuduin puolisoni muuton myötä myös itse Kuopioon, jossa työskentelin tiedottajana tuolloista Työ- ja elinkeinoministeriön Suomen Osaamiskeskusohjelma-, Kuopion tiedepuisto- ja korkean osaamisen yritysten yrityshautomotoimintaa koordinoineessa Kuopio Innovationissa. Tein monipuolista viestintää aina tiedepuistomarkkinoinnista start up -yritysten viestintäkoulutuksiin.

Esikoisemme syntyi vuonna 2012. Hoitovapaiden jälkeen mieheni sai työkomennuksen EU:n ulkosuhdehallintoon Brysseliin vuonna 2014, missä perheen kuopus syntyi vuonna 2015.

Tein perhevapaiden aikana täydennysopintoja Vrije Universiteit Brussel’in ’Society and New Media in Europe’ -maisteriohjelmassa. Opiskelin pidempiä kurssikokonaisuuksia EU-historiasta, -viestinnästä sekä vaikuttajaviestinnästä, jotka täydensivät aiempia korkeakouluopintojani.

Enemmän päätöksentekoon liittyvistä ajatuksistani voit lukea täältä.

 

Tausta, suku ja harrastukset

Neljännen polven jyväskyläläinen yrittäjähenki

Isoisoisäni Aleksanteri Soini rakennutti talot ja makasiinit Jyväskylään jo 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Tontti oli silloisen keskustan laidalla Vapaudenkatu 69:ssä, nykyisen hotelli Scandicin edessä olevalla risteysalueella. Paikasta tuli sukumme asuinpaikka pitkäksi aikaa. Sodan aikaan Soinin talo suurelta osin tuhoutui ja paikalla ollut sukuni menehtyi pommin osuessa tontille. Vaarini oli äitinsä ja veljiensä kanssa poissa kotoa, ja he selvisivät hengissä jatkamaan jälleenrakentamista.

Myöhemmin Kokoomuksessa, seurakunnassa, vaalilautakunnassa, Lions klubissa ja monessa muussa aktiivina toiminut vaarini oli uuttera yrittäjä ja yhteistyön luoja. Aikuisiällä opintojensa jälkeen he ottivat Jyväskylän Tyttökoulusta valmistuneen ylioppilaan, isoäitini Eeva Soinin (os. Oikarin), kanssa johtaakseen tämän vanhempien perustaman Kauppa-Pirtti Oy -vaateketjun. Ketjulla oli pitkään myymälät Jyväskylässä nykyisen Suomalaisen kirjakaupan tiloissa Sokosta vastapäätä, Äänekoskella, Seinäjoella ja Kuopiossa. Yritys työllisti perhettä ja useita työntekijöitä vuosikymmeniä ja teki kansainvälistä yhteistyötä muodin alalla. Äitini Kirsti Vaherto (os. Soini, ent. Vilkuna) teki uransa kansainvälisen markkinoinnin opetustyössä Jyväskylän yliopistolla, liike-elämässä ja yrittäjänä ennen eläköitymistään.

Yliopiston rakentajat

Isäni puolelta isovanhempani Asko ja Irma Vilkuna muuttivat Jyväskylään vuonna 1964 Ruotsin Lundista. He tekivät neljän lapsen vanhempina pitkän uran Jyväskylän yliopiston eteenpäin viemisessä ja rakentamisessa. Akateemikko Kustaa Vilkunan poika, isoisäni Asko, työskenteli etnologian professorina ja humanistisen tiedekunnan dekaanina, Jyväskylän yliopiston rakentamisen neuvottelukunnan puheenjohtajana sekä Suomen korkeakouluneuvoston puheenjohtajana. Filosofian maisteri-isoäitini Irma toimi amanuenssina ja teki tutkimusta etnologian laitoksella.

Isäni Janne Vilkuna ja setäni Kustaa H.J. Vilkuna jatkavat suvun akateemista ketjua työskennellen Jyväskylän yliopistolla museologian ja Suomen historian professoreina.

 

Lapsuus

Synnyin Keski-Suomen keskussairaalassa vuonna 1984. Kasvoin Jyväskylässä Laajavuoren alla. Sain kasvaa tiiviissä kanssakäymisessä Jyväskylässä isovanhempieni ja Keski-Suomessa edelleen asuvien sukulaisteni ja perhetuttaviemme kanssa. Kesämme olemme tiiviisti viettäneet – ja vietämme edelleen – kesäpaikoissa Rutalahdessa, Konnevedellä ja Uuraisilla.

Rakkaat harrastukset

Lapsuudessani harrastuksia päästiin kokeilemaan koulujen ja aktiivisten opettajien kautta; oli Jumppasirkusta ja musiikkiopiston instrumenttikokeiluja kaikille. Lapsuudessa ja ennen kaikkea teini-iässä verkostot, joissa kannettiin vastuuta ja opeteltiin yhdessä vuorovaikutustaitoja, olivat korvaamattomia.

Olen musiikkiluokkien kasvatti: isoäitini opetti minulle pianonsoiton alkeet 5-vuotiaana, siitä saakka olen pianon ääressä istunut. Kävin ala-asteen Kypärämäen koulun ja ylästeen Voionmaan koulun musiikkiluokalla. Voionmaalle jäin myös lukioon, jossa loistavat opettajat antoivat meidän tehdä liikuntapainotteisen lukion ohelle sopivan ”musiikkipainotteisen linjan”, sillä meitä musiikkiluokkalaisia ja muuten musiikkia tekeviä nuoria oli hyvän kokoinen porukka.

Harrastukset alkoivat jo ala-asteella. Aloitin kuorolaulun KolmeKuutosissa ja trumpetin soiton Jyväskylän musiikkiopistolla niin yksityistunneilla kuin orkesterissa. Vaikka 90-luvun lamassa kaikilla oli tiukkaa, tuettiin tuolloin harrastuksia tekemällä paljon talkoita, keräämällä varoja ja tukemalla lasten harrastuksia monelta suunnalta.

Tutuiksi tulivat musiikkiopiston ja konservatorion lisäksi Jyväskylän Voimistelijoiden treenisali isoveljeni Eeron telinevoimistelun myötä sekä jäähalli, jossa vietimme paljon aikaa läheisten serkkujemme taitoluistelu- ja jääkiekkotreeneissä.

Yläasteella siirryin laulamaan Vox Aurea -kuoroon. Silloisen kokoonpanon kanssa ehdimme kotiseudun ja Suomen tapahtumien lisäksi kiertää Kanadassa Vancouverin rannikolta Kalliovuorten yli Torontoon. Samalla soitin musiikkiopiston A-orkesterissa, jonka kanssa kiersimme kotimaan lisäksi Barcelonassa. Kuuluin myös nuorten Big Bandiin ja erilaisiin soittokokoonpanoihin.

Kun kasvoimme Vox Aureasta iän myötä ”ulos”, perustimme uuden Ruamjai-lauluyhtyeen, josta onkin sittemmin kasvanut taitava ja monessa mukana ollut kuoro.

Ensimmäisen työpaikkani sain 7. luokalla lapsinäyttelijänä Jyväskylän kaupunginteatterin Laulavassa Trappin perheessä yhtenä perheen lapsista, näytelmää esitettiin viikottain muutaman vuoden ajan.

Yläasteesta saakka olen työskennellyt kesäisin, jouluisin ja myöhemmin pitkin vuotta opintojen ohella mm. kirjakaupassa, urheiluvälinemyyjänä ja pankkivirkailijana. Jokainen työpaikka ja kollegat ovat opettaneet hurjan paljon.

Luonnossa liikkuminen ja erätaidot ovat olleet perheelleni aina tärkeitä. Koko suku vietti kesälomat mökeillä luonnon keskellä, etenkin Jyväskylän mökillämme vietämme lomamme edelleen.

Perheeseemme tuli ensimmäinen pystykorva kun olin viidennellä luokalla. Eläinten kanssa liikkuminen ja harrastaminen on aina ollut sydäntäni lähellä. Kävin myös ratsastamassa tutuilla talleilla. Myöhemmin otimme puolisoni kanssa kanssa kaksi novascotiannoutajaa. Koiriemme kanssa olemme harrastaneet ja kisanneet noutajien rodunomaisien lajien parissa Keski-Suomen noutajakoirayhdistyksessä ja Novascotiannoutajat ry:ssä. Olen myös toiminut Kennelliiton koirien luonnekuvaustoimihenkilön tehtävissä.

Nykyään oman perheen kanssa ulkoilemme paljon ja treenaamme koirien kanssa. Koostan omia ajatuksia parhaiten soittamalla, laulamalla ja lukemalla.

Yksikään kampanja ei onnistu ilman tukea ja parasta tiimiä. Mukaan kampanjani tueksi voit ilmoittautua Tule mukaan! -sivun lomakkeella. Jokainen tuen osoitus merkitsee paljon; osallistua voi taustalla nimettömänä tukijana, mukana muutamissa talkoissa tai vaikka aktiivisimmassa kenttäporukassa – uusia ajatuksia otetaan innolla vastaan ja kaikki tuki on tärkeää!